8 kwietnia 2011

pierogi z dynią...

PIEROGI Z DYNIĄ===CIASTO---2-SZKLANKI MĄKI,,JAJKO..ŁYŻKA MASŁA..3/4SZKLANKI CIEPŁEJ WODY,,SÓL..,,MĄKA.......FARSZ==DYNIA--1-KG,,3-ŁYŻKI OLIWY,,3-ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ,,100G TARTEGO PARMEZANU,,GAŁKA MUSZKATAŁOWA,,SÓL,,I PIEPRZ DO SMAKU......FARSZ Z DYNIĄ  POKRÓJ NA ĆWIARTKI--WYTNIJ PESTKI--POLEJ OLIWĄ  I ZAPIEKAJ 30-MIN W PIEKARNIKU W TEMP.200 STOPNI C...WYMIESZAJ  Z PARMEZANEM  I BUŁKĄ TARTĄ....PRZYPRAW DO SMAKU....CIASTO ::POŁĄCZ SKŁADNIKI,,WYRÓB CIASTO ,,ROZWAŁKUJ CIEŃKO I POSYP MĄKĄ ..WYTNIJ KÓŁKA SZKLANKĄ...NA ŚRODEK KAŻDEGO NAŁÓŻ ŁYŻKĘ FARSZU I  DOKŁADNIE ZALEP....GOTUJ  W OSOLONEJ WODZIE  4-MINUTY...PIEROGI PRZYSMAŻ  NA MAŚLE ==DODAJ KILKA LIŚCI SZAŁWI ,,UŁÓŻ NA TALERZU--POSYP PARMEZANEM.....